Framtiden är redan här – så hänger du med på IT-tåget

IT är framtiden, och utvecklingen går i en rasande takt. Människans nyfikenhet och överlevnadsinstinkt har hela tiden drivit oss till att skapa nytt. Du kanske trodde att vi redan nått den allra högsta tekniska nivån, men det finns mer att vänta. Det är viktigt för företag att hänga med, annars riskerar de att bli utkonkurrerade. Hos oss håller du dig ständigt uppdaterad!

Kod är inte längre något som är förunnat några få entusiaster. Programmering utvecklas i två riktningar. Vi ser en värld där utvecklaren behövs allt mer, och ska kunna bemästra komplicerade kodspråk. Samtidigt utvecklar man idén om low code, där användarvänligheten kommer att öka. Man programmerar mer holistiskt, ungefär som att man pusslade om legobitar. Dessutom kan användaren göra fler egna konfigureringar.

Framtiden är redan här - så hänger du med på IT-tåget

Robotarna är på frammarsch – AI:n utvecklas

AI har länge varit på tapeten, inte minst i filmer där de framställs som robotlika och kalla typer, ofta med en plan att ta över världen. Nu börjar de på allvar ingå som en naturlig del i våra liv. Klädkedjan NA-KD gick nyligen ut och berättade att de låtit en robot skriva deras produkttexter, för att spara tid och pengar.

AI kan gradvis lära sig det vi människor kan, och allt eftersom tiden går kommer de blir mer och mer skickliga, via något som heter machine learning. Det är bra att man kan låta en dator göra det som i längden blir tufft för det mänskliga psyket och kroppen. En robot kan arbeta mer outtröttligt, och behöver inte ta hänsyn till VAB.

Datasäkerhet blir så klart ännu viktigare. Det är inte alla myndigheter, företag och privatpersoner som har full inblick i vad som egentligen installerats i deras system. Det behövs IT-konsulter och utvecklare för att agera grindvakter. I framtiden välkomnas mjukvara som är mer användarvänlig, och de så kallade experterna måste bli mer transparenta och anamma ett mer kundvänligt tänk. IT och beteendevetenskap kommer kombineras tvärvetenskapligt.