Mjukvaruindustrin

Mjukvaruindustrin är idag en av de branscher som omsätter mest pengar världen över. Det är en enorm bransch som kan delas in i ett nästan oräkneligt antal kategorier, men i denna artikel ska vi gå igenom några av de mest kända. Utvecklingen inom branschen går i en allt snabbare takt, så det kan vara svårt att hålla sig uppdaterad om allt som sker. De största företagen idag är inte nödvändigtvis desamma som för några år sedan.

mjukvaruindustrinMjukvaruindustrin är ett samlingsbegrepp för företag som sysslar med utveckling och underhåll av mjukvara. En vanlig affärsmodell är att licensiera sin produkt, så att användaren regelbundet måste förnya sin rättighet att använda produkten. Produkten är då lokalt baserad på användarens dator. Ett exempel på detta är Microsoft’s Office-paket. En annan vanlig affärsmodell är att molnbasera tjänsten, där själva produkten är externt baserad och användaren därför inte behöver mer än internet för att nå den.

Utveckling

I takt med att industrin mognat har det molnbaserade tjänsteutbudet blivit allt större. Du har kanske hört talas om SaaS (Software as a Service), PaaS (Platform as a Service), IaaS (Infrastructure as a Service) bland många andra. På grund av denna stora variation av bolag finns naturligtvis enorma möjligheter till jobb för programmerare och mjukvaruutvecklare, oavsett om man föredrar att arbeta i små start up-bolag eller i någon av giganterna i branschen.

Några av de absolut största mjukvarubolagen är Microsoft, Oracle Corporation, SAP och IBM. På grund av sin storlek genomför de också mängder av uppköp av mindre bolag, vilket kan vara en lönsam affär för säljaren. Exempelvis har Microsoft köpt i krokarna av 250 bolag sedan 1987 och därmed gjort sin produktportfölj betydligt mycket större. Till exempel 2016 köpte Microsoft LinkedIn, som är en professionellt nätverksplattform, och 2018 köpte bolaget ett antal videospelsutvecklare.

Att växa snabbt och vara flexibel i sitt utbud är nyckelfaktorer för bolagen i denna bransch. Konkurrensen är hård, både om marknadsandelar och rätt anställda. Vi har med all sannolikhet inte sett slutet av industrins tillväxt och vilket som är nästa stora raketbolag återstår att se. På en global nivå beräknas hela mjukvaruindustrin omsätta över 500 miljarder US dollar år 2021, vilket är en ökning med 100 miljarder på bara fem år.