Olika typer av mjukvara

Mjukvaruindustrin är en av de industrier som verkligen har boomat under de senaste åren, och när det kommer till produkten, finns det en stor mängd olika typer. Allt från applikationsprogramvara till systemmjukvara produceras av olika företag, och utvecklingen går snabbt framåt. Men vad innebär de olika typerna av mjukvaruprodukter? Vi går igenom dem på ett snabbt och pedagogiskt sätt, så att du kan få en överblick och känna att du har något bättre koll än förut.

En av de vanligaste typerna av mjukvara är applikationsmjukvara. Den här typen av produkt är skapad för att utföra en specifik uppgift, eller tillfredsställa ett specifikt typ av behov för användaren. Det kan röra sig om chattprogram, ordbehandlingsprogram, webbläsare och mediaspelare. Det är alltså sådant som vi använder i vardagen på datorn och mobilen. I takt med att allt fler funktioner har flyttat ut på internet, har webbläsaren kommit att bli en viktigare applikationsprogramvara.

Systemmjukvara, drivrutin och virus

Olika typer av mjukvara

Systemmjukvara eller systemprogram är själva grundstommen för en dators eller mobiltelefons mjukvara. Det är operativsystemet som innehåller alla grunder för appar och funktioner. Vanliga systemprogram är Windows och iOS. Beroende på om du använder Mac eller PC kan du använda olika typer av operativsystem. Det finns också de operativsystem som du betalar för, och de som är så kallad open source, och är helt gratis för alla som använder dem.

Drivrutiner är systemprogram som finns i operativsystemet från början, eller kan läggas till i efterhand. Drivrutinens uppgift är att vara en länk mellan två hårdvaror, vanligtvis en dator och exempelvis en skrivare. Det här är en viktig typ av mjukvara, för den har all information om hårdvaran i fråga, vilket gör att du kan använda den utan att själv ha koll på allting. Förenklade kommandofunktioner i drivrutinen gör att man kan styra den från datorn.

Datorvirus, sabotageprogram eller skadlig programvara är mjukvara som är skapad för att förstöra mjukvara och operativsystem i datorn. Den sätter sig i ett så kallat värdprogram, och fungerar på så sätt att när värdprogrammet körs, sprids koden ytterligare. För att undvika virus finns det ett antal antivirusprogram på marknaden. Här finns det både de som man betalar för, och de som är gratis. De flesta virus sprids på Microsoft, men det finns också Mac-virus.